Vanaf 2001 tot en met 2017 moest ik voor Raymedy dikwijls reizen naar N- en Z-Amerika, Midden-Oosten en China. Vooral tegen de klok in reizen, dus van West naar Oost, vroeg de gebruikelijke aanpassingstijd op de plaats van bestemming. Dus vooral thuis of na aankomst in Iran, Saudi Arabië, of in China was ik de eerste drie dagen wat gedesoriënteerd en sliep ik slecht. In 2005 ben ik begonnen met het aanpassen van mijn biologische klok aan de lokale tijd. De TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) was daarvoor de richtlijn want deze geeft precies aan welke type energie past bij de zonnestand en dus versterkt moet worden.

De chronobiologie heeft het bioritme als onderzoeksonderwerp. Men heeft gevonden dat hart-operaties de minste complicaties opleveren wanneer deze in de loop van de ochtend worden gedaan. Ik heb nog niet kunnen vinden of men dit misschien wat preciezer heeft kunnen omschrijven. Men verklaart dit met een verhoogde activiteit van het immuunsysteem. De Chinese Orgaanklok geeft een paar duidelijke van-tot tijden aan waarin hart-energie of immuunsysteem in de ochtend het actiefste zijn. Dit stoelt op vele eeuwen ervaring en het lijkt me verstandig om die kennis te gebruiken.

Nauwelijks last van jetlag had ik wanneer ik me voor het naar bed gaan behandelde en nog een keer als ik ’s nachts wakker werd.

Wanneer Raymedy therapeuten met vakantie gingen vertelde ik ze hoe ze hun vakantie konden verlengen en stuurde ik een protocol en een schema. De ervaringen waren zonder uitzondering positief en er werden suggesties voor verbetering en vereenvoudiging gedaan. Deze ervaringen hebben geleid tot het protocol dat nu in de PowerMe App is opgenomen.

Posted in: Jetlag.
Tagged: .
Last Modified: maart 4, 2020