DNA onderzoek

Nieuw: DNA analyse: Pas je leefstijl aan uw genen aan en voorkom ziekte


DNA onderzoek

“Het zit in de genen” is een bekend gezegde. Maar wat zit er nu werkelijk in je genen en wat kun je doen om zo lang mogelijk gezond te blijven? Dit is verschillend per persoon, omdat iedereen een unieke genetische code heeft.

Hoe belangrijk zijn onze genen (onderdelen van onze DNA keten) eigenlijk? Betekent een genetische aanleg voor een bepaalde aandoening ook dat je deze krijgt? Daar heeft een 50-jarig durend tweelingen onderzoek antwoord op gegeven: Onze genen zijn voor gemiddeld 50% verantwoordelijk voor onze fysieke eigenschappen. De andere 50% wordt bepaald door onze leefstijl en omgevingsfactoren. De combinatie van deze twee is dus bepalend voor je gezondheid.


Nutrigenetica heeft aandacht voor de gevolgen van genetische mutaties die met een dieet gereguleerd kunnen worden. Hoewel 99 procent van onze genen volledig identiek is, zijn er ongeveer tien miljoen genetische verschillen tussen individuen. Dit verklaart waarom de voedingsbehoefte van mensen uniek is. De unieke voedingsbehoeften vormen een nieuwe tak van nutrigenetica - gepersonaliseerde voeding.
Op basis van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken in de genetica kan een DNA profiel van je worden gemaakt via je speeksel. Professoren en voedingsexperts hebben de wetenschappelijke kennis uit deze onderzoeken vertaald in praktische toepassingen. Hierdoor kunnen we, op basis van je DNA profiel, specifieke leefstijladviezen geven op het gebied van voeding en beweging. Daarmee weet je wat goed is voor je persoonlijke gezondheid!


Ook om af te vallen: Het feit dat een dieet gebaseerd op genetische analyse effectief werkt, is bewezen door wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd aan de Stanford Universiteit. De studie ontdekte dat mensen die een dieet volgen volgens hun genetische blauwdruk 4 kg meer verloren dan degenen die hadden geprobeerd om gewicht te verliezen middels een dieet dat niet overeenkomstig was met hun genetische voorkeuren.


Omdat je DNA niet verandert, is de analyse je hele leven van toepassing. De resultaten van je DNA onderzoek kunnen worden gekoppeld aan je consulten bij Vitaalbalans. Zo kan bijvoorbeeld je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen worden gemeten.

​Wij kunnen je 2 soorten DNA analyses aanbieden:

DNA lifestyle onderzoek

Nutri-​Gene persoonlijk lifestyle plan

​Een persoonlijk lifestyle plan gebaseerd op je DNA, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
De Nutri-Gene DNA analyse is een persoonlijke genetische test die je helpt om je leefstijl te verbeteren. Het ontrafelen van DNA onderdelen duurde tot voorkort zo lang dat dit soort DNA onderzoeken onbereikbaar waren. De komst van innovatieve apparatuur brengt hier verandering in. Het onderzoek bevat meer dan 120 genetische variaties. Alle genen die we meten bevatten de meest betrouwbare genetische markers met een wetenschappelijk aangetoond effect.

Personal-Gene preventief DNA onderzoek

​De Personal-Gene DNA analyse leert je meer over je erfelijke achtergrond en op welke ziektebeelden je meer of minder kans hebt dan anderen. Je genetische analyse wordt gebaseerd op een uitgebreid onderzoek van je DNA. Het DNA rapport geeft je gerichte uitslagen en aanbevelingen, zodat je vroegtijdig maatregelen kunt nemen om de ontwikkeling van een eventuele ziekte te kunnen voorkomen.